Maatwerk in Grootkeukens
  •   Meer dan 40 Jaar ervaring
  •   Toonaangevend in de sector grootkeuken(techniek)
  •   VCA**-certificering en ISO-certificeringen
  •   Deskundig, betrouwbaar en servicegericht
  Tel: 079 - 345 15 15
 

Alpe d’HuZes

21-06-2010 20:17
Op 3 juni jl. vond op de flanken van de Alpe d’Huez in Frankrijk het grootste fietsevenement plaats dat in het buitenland wordt georganiseerd. Niet zomaar een evenement, maar eentje die helemaal in het teken stond voor de Kankerbestrijding. Die ene dag heet Alpe d’HuZes.
Het evenement werd dit jaar voor de vijfde maal georganiseerd. De allereerste editie was ontstaan onder een paar fanatieke fietsers die behalve het fietsen nog iets anders gemeen hadden. Ze hadden bijna allemaal kanker of mensen in hun omgeving die aan deze verschrikkelijke ziekte leden. Om daar iets mee te doen besloten 66 mannen op 6 juni 2006 (6/6/06), om 6:06 uur, 6 maal de Alpe d’Huez op te rijden en dat ook nog op één dag om zoveel mogelijk sponsorgeld bij elkaar te verzamelen zodat zij daarmee bijdragen aan het onderzoek naar kanker. Zo is de naam Alpe d’HuZes ontstaan.

In de jaren daarna is het evenement steeds groter geworden en daarmee ook het verzamelde sponsorbedrag. Afgelopen jaar werd door zo’n 1.300 deelnemers ruim zes miljoen euro opgehaald en daarmee is het de grootste particuliere inzamelactie voor het KWF geworden.
Elk jaar wordt de lat weer wat hoger gelegd en dat was ook dit jaar het geval. Een ambitieus bedrag van tien miljoen euro werd als doelstelling genoemd.

Na vorig jaar zelf geconfronteerd te worden met deze verschrikkelijke ziekte bij twee van onze beste vrienden was voor Tim en Patrick Nieuwveen de aanleiding zich volledig in te zetten om zo de wetenschap financiële middelen te geven voor onderzoek naar een effectieve behandelwijze naar kanker. Dat zal misschien niet op korte termijn zijn, maar mochten onze en uw (klein)kinderen er later mee geconfronteerd worden dan zijn er middelen voorhanden die de kwaliteit van het leven kunnen verbeteren.

Van elke deelnemer werd verwacht dat zij minimaal 2.500 euro aan sponsorgeld verzamelden. November 2009 was de start van de actie en bevlogen als wij waren benaderden we diverse bedrijven.
Ook de firma Bouter werd door ons per email benaderd met het verzoek ons te willen sponsoren. Meestal duurt een reactie een paar dagen of je moet nog eens nabellen, maar Bouter was erg enthousiast en reageerde vrijwel meteen met de toezegging ons te willen sponsoren met een fantastisch bedrag.

Als tegenprestatie gingen wij op 3 juni ons steentje bijdragen door te proberen zes maal die verschrikkelijke berg op te rijden. Ons doel was om in ieder geval vier maal de berg te bedwingen hetgeen ook gelukt is. Dat deden we niet alleen, we deden dit samen met bijna 2.800 andere deelnemers die hetzelfde doel voor ogen hadden onder het moto “opgeven is geen optie”. Voor ons als gezonde fietser is die pijn na een dag weer weg, mensen met kanker kunnen dat helaas niet zo stellen.

Eind vorig jaar begonnen wij met onze voorbereiding. Wij fietsen beiden al wat jaren en ook in de bergen, maar zes maal die berg op is een behoorlijke opgave waarvoor je toch moet trainen. Helaas was het voorjaar niet optimaal qua temperatuur en neerslag zodat de trainingen binnen langer doorgingen dan eigenlijk wenselijk was.
De maanden werden weken, de weken werden dagen en toen was daar de grote dag op
3 juni. Het beloofde een mooie, zonnige dag te worden, maar wel met een erg koude start. Om precies 5:10 uur werd het startsein gegeven. Onder aanvoering van hemzelf, gingen ruim 2.800 deelnemers hun uitdaging aan door zoveel mogelijk de berg op te rijden.

Daags voor het evenement konden mensen een kaars kopen waarop een naam geschreven kon worden. De organisatie plaatste deze kaarsen in een bocht naar wens en staken ze vlak voor de start aan. In bocht 21 (eerste in de klim) kwamen wij in het schemerlicht de eerste kaarsjes tegen. Er stonden enkele tientallen te branden en dat gaf een enorm emotioneel gevoel. Emotie zou de hele dag bij vele deelnemers de boventoon voeren. Iedereen had een achterliggende gedachte voor deelname aan dit evenement. Sommige hadden een dierbare verloren, anderen vechten momenteel een soms hopeloze strijd tegen kanker.

Het was zwaar en vermoeiend ondanks onze trainingsarbeid van meer dan zes maanden. Je bent moe en je hebt overal pijn, maar het is ons een voorrecht geweest om aan dit evenement mee te mogen doen en hiermee een steentje bij te dragen aan de strijd tegen kanker. Wij zijn Bouter erg erkentelijk daarvoor.

Aan het eind van deze zeer emotionele dag werd de voorlopige eindstand bekend gemaakt. Het goede nieuws is dat de beoogde 10 miljoen euro ruimschoots is overschreden. De actie loopt nog tot oktober en het is niet ondenkbaar dat dit bedrag verder oploopt naar
12 miljoen euro.

De stichting Alpe d’HuZes hanteert een antistrijkstok beleid hetgeen inhoudt dat het totale ingezamelde bedrag ten gunste komt voor onderzoek naar kanker en als stichting hebben zij inspraak waar de gelden naar toe gaan.

Volgend jaar op 6 juni wordt de volgende editie van dit evenement gehouden. Mocht iemand geïnteresseerd zijn in deelname: gewoon doen. In alle opzichten is dit een grote overwinning.

Tim en Patrick Nieuwveen
Alpe d’HuZes